HÍREK

A honi női labdarúgás trónján, avagy félévértékelés és jövőbetekintés

2015-04-03

A honi női labdarúgás trónján, avagy félévértékelés és jövőbetekintés

Április 11-én kezdődik a felsőházi rájátszás a női labdarúgó-bajnokságban, melynek résztvevője az MTK Hungária FC, a Ferencváros, az Astra HFC és a Dorogi Diófa. Medgyes Péterrel, az MTK női labdarúgóinak edzőjével értékeltük az alapszakaszt és tervezgettük a jövőt.

– 2009 óta vagytok – megszakítás nélkül – a női NB I bajnokai, az elmúlt két évben a Magyar Kupát is bezsebeltétek, és háromszor is főtáblára tudtatok jutni a Bajnokok Ligájában. Az idei bajnokság alapszakaszát százszázalékos teljesítménnyel, 14 győzelemmel zártátok és ezeken a meccseken mindössze 6 gólt kaptatok. Ki lehet jelenteni, hogy az MTK Hungária FC a hazai női labdarúgás egyeduralkodónője?

– Erre nehéz mit mondani – kezdi mosolyogva Medgyes Péter, aki kezd szépen, csendben igazi sikeredzővé válni. – Tényleg jól teljesített a csapat az egész szezon alatt, melynek eredménye, hogy kilenc ponttal tudjuk vezetni a bajnokságot. Ennek természetesen nagyon örülök. Külön pozitívum, hogy ezt az előnyt visszük a rájátszásra, ami valószínűleg biztosítja a bajnoki döntőben való részvételt. Ott azonban, vélhetően a Ferencvárossal, vagy az Astrával, két, vagy három nagyon kemény mérkőzést fogunk játszani, és egyik sem tűnik sétagaloppnak. Nagyon bízom benne, hogy a két győztes meccsig tartó döntőben, elég hosszú lesz a cserepadunk, mert jelen pillanatban sok sérültünk van.

– Mi az oka, hogy az MTK Hungária ennyire kiemelkedik a hazai mezőnyből?

– Talán az, hogy megtaláltuk az ideális egyensúlyt az idősebb és fiatalabb játékosok között, és minőségi, válogatott szintű focistákkal van tele a csapat. Ez a legnagyobb különbség, például riválisunkhoz, a Fradihoz képest, ahol a sok fiatalnak kevésbé kiegyensúlyozott a teljesítménye, kisebb-nagyobb kilengések észlelhetők. A másik fontos tényező, hogy nagyon kevés gólt kaptunk.

– Hatot, ebből hármat a zárómeccsen, ahol tartalékosan állt fel a csapat. (MTK Hungária FC - Dorogi Diófa 5-3. A szerk.)

– Ami az utolsó mérkőzésen történt, arról nem is beszélek, mert az érdekes mutatvány volt, húsz perc alatt annyi gólt kaptunk, mint előtte 13 meccsen... – mondja elgondolkodva az edző, de látszik rajta, hogy még mindig foglalkoztatja a téma. – Az viszont pozitívum, hogy ilyen helyzetben is meg tudta mutatni a csapat az igazi arcát, és végül győztünk.

– Mi kell ahhoz, hogy a honi női foci uralkodónője, nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményt érjen el?

– Az elmúlt három évben a legjobb 32 közé jutottunk, ami szép eredmény. Ahhoz, hogy igazán kiemelkedőt alkossunk, sok év és nagyon széles bázis szükséges. Három éve, illetve tavalyelőtt, mind a Malmö, mind a Turbine Potsdam más szintet képviselt, ezt el kell ismerni. (Összesítésben 1-10 és 0-11.- A szerk.) Azt viszont mindenki láthatta, hogy estünk ki tavaly. A NÖSV Neulengbach ellen, hátrányból, idegenben harcoltuk ki a hosszabbítást, és a 120. percben, vitatható büntetővel maradtunk alul. Jó úton járunk, apróságon csúsztunk el, de ehhez is fel kell nőni, és azt is meg kell tanulni, hogy ilyen mérkőzés miként nyerhető, még a 120. percben is. Ott fejben elfáradtunk, és ebben is előrelépés szükségeltetik, ez jelzésértékű volt számomra. Itthon nagyon kevés női labdarúgó van, nincs sok tehetség, de nekünk pont őket kell megtalálni, fejleszteni. Az utóbbi években elkezdett csordogálni a pénz a női fociba, ami biztosan segíti megvalósítani mindannyiunk célját, hogy nemzetközi szinten is ütőképesek legyünk, és itt a válogatottra is gondolok. 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-26 11:00 ETO STADION

ETO FC GYŐR U15

VS

MTK BUDAPEST U15

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok