HÍREK

Küzdelem a mellrák ellen - Idén is csatlakoztunk a Rózsaszín Október mozgalomhoz

2022-09-26

Küzdelem a mellrák ellen - Idén is csatlakoztunk a Rózsaszín Október mozgalomhoz

Női felnőtt labdarúgócsapatunk - férfi együttesünkhöz hasonlóan - idén is csatlakozott a Rózsaszín október mozgalomhoz, amely a mellrák megelőzésének leghatékonyabb módszerére, a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet.

A mellrák elleni küzdelem világnapja minden évben október 1., ebben a hónapban pedig nemzetközileg is kiemelt figyelmet kap a mellrák elleni küzdelem. A világnak és a kezdeményezés célja az, hogy felhívja az emberek figyelmét a betegség korai felismerésének fontosságára, valamint arra, hogy ennek érdekében mit kell megtenni önmagunknak.

Először 1991-ben használták a rózsaszín szalagot a mellrák túlélői, amit a Susan G. Komen Alapítvány adott ki. Azóta a világ minden táján ez a szimbóluma a mellrák elleni küzdelemnek.

A következő hónapban - így már a hétvégi bajnokikon is - a kezdésre rendre egy logózott, kék-rózsaszín pólóban vonulnak majd ki női, illetve férfi futballistáink.

Az alapítvány később kiadta a kék szalagot is 1996-ban (John W. Nick Alapítvány), hogy felhívják a figyelmet arra, hogy férfiak is megbetegedhetnek mellrákban.

A szalagok a reményt szimbolizálják, a félelem leküzdését segítik, s akik viselik, a szolidaritásukról tesznek bizonyságot. Az emlőrák a nőknél a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatféleség.

Magyarországon évente körülbelül 5000-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és hozzávetőlegesen 2000 nő hal bele a betegségbe.

Az emlőrák 50-65 év között a leggyakoribb, de ma már a fiatalabb nőket is érinti. S bár a férfiaknál meglehetősen ritka a melldaganat, mégsem példa nélküli.

Az utolsó októberi mérkőzést követően több pólót dedikálnak majd játékosaink, melyet felajánlunk a Rákellenes Ligának, hogy azt a kampány segítésére felhasználják.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2022-12-03 11:00 DVTK EDZŐKÖZPONT

DVTK U17

VS

MTK BUDAPEST U17

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok