HÍREK

Szoliva Zsolt: “Az eredményességet háttérbe szorítja a jó játékra való törekvés” - Évértékelő U14-es vezetőedzőnkkel

2021-12-27

Szoliva Zsolt: “Az eredményességet háttérbe szorítja a jó játékra való törekvés” - Évértékelő U14-es vezetőedzőnkkel

Interjú a regionális bajnokságban szereplő U14-es csapatunk vezetőedzőjével, Szoliva Zsolttal.

Sorozatunk korábbi része:
- Évértékelő akadémiai csapatainknál (Videó)

- Idén debütáltatok klubunk U14-es csapataként. Hogyan értékeled az őszi szezont?

- Az induláskor a célunk az volt, hogy a lányok fiúk között eddzenek és heti rendszerességgel tudjanak idősebb lány ellenfelek ellen játszani. Ezt a célt részben sikerült csak elérnünk, a járvány több alkalommal közbeszólt, halasztanunk kellett meccseket, két összecsapást nem is tudtunk lejátszani. Feladat volt továbbá, hogy beépítsük az újonnan érkező lányokat, akik között volt olyan is, aki eddig csak iskolai keretek között focizott. Az ősz végére minden játékos megértette az általa betöltött pozíció feladatait támadásban és védekezésben is. Sokszor lassan és hibákkal tűzdelve játszunk, de minden lány törekszik a tudatos megoldásokra, igyekszünk higgadtan játszani a pálya minden pontján. A csapat túlnyomó része 2010-es születésű, először játszanak ekkora pályán, életkorban és fizikálisan is messze az U14-es leány mezőny átlaga alatt vagyunk. Ennek ellenére labdabirtoklásban a legtöbb meccsen ellenfelünk fölé kerekedtünk, a passzok mennyisége és minősége sokat javult az ősz folyamán. A befejezések még erőtlenek, pontatlanok, de ahogy erősödnek a lányok, ez is javulni fog. A gólszerzésben tavasszal mindenképp javulnunk kell.

- Hogy zajlik a napi munka a csapatnál, melyek azok az elemek, melyeket ebben a korban el kell sajátítaniuk a játékosoknak?

- A lányok az U11-es lánycsapathoz hasonlóan heti három alkalommal fiúkkal közös csapatedzésen vesznek részt, ezt egészíti a pénteki, egyéni jellegű foglalkozás, melynek témája a technikai kivitelezés fejlesztése és a koordinációfejlesztés. A csapatedzéseken igyekszünk mindent játékos formában oktatni, legyen szó párharcokról, létszámfölényes szituációkról, befejezésekről vagy labdaszerzésről. Kiemelten fontos, hogy a lányok bátran merjenek cselezni, felismerjék a játékszituációkat és magabiztosan alkalmazzanak a játékszituációnak megfelelő megtévesztéseket. Emellett a 2:1-es szituációk kialakítása is nagy hangsúlyt kap a képzésben. A magas intenzitás érdekében a játékok mindegyikében versenyhelyzetet teremtünk. Mivel fiúk ellen mérkőznek, az erő és a gyorsaság nélkülözhetetlen, hogy a lányok győzni tudjanak ezen játékokban.

- Miben más bajnoki mérkőzésen szerepelni, mint Bozsik-fesztiválon? Könnyen ment az átállás a játékosoknak?

- A legnagyobb különbséget a tavalyi szezonhoz képest a megnövekedett pályaméret jelenti. A pályán egyszerre 2-vel vagyunk többen, ezzel nem volt gond, a területet a kezdetektől fogva jól elosztották a játékosok. A megfelelő futómennyiségre egyelőre kevesen képesek és az üres területekbe is „lassan” érkezünk meg. A meccsek végére többször elkészültünk az erőnkkel.

- Mikor kezdődik újra a munka? Hogy néz ki a majd a felkészülési időszak az első bajnoki előtt?

- Január 3-án kezdődnek az edzések, januárban és februárban fiúk és lányok ellen is játszunk edzőmeccseket, a legközelebbi alkalom a január 15-i gödöllői kispályás torna. Az ősz során több lány is csatlakozott az edzésekhez, akik tavasszal már a bajnoki meccseken is MTK-mezben játszanak majd, az átigazolásuk most lesz esedékes.

- Milyen célokkal vágtok neki a tavaszi folytatásnak?

- Az eredményességet továbbra is háttérbe szorítja a jó játékra való törekvés és az egy főre jutó játékpercek arányos elosztása.  Cél, hogy a lányok több poszton is kipróbálják magukat és megtalálják azt a helyet, ahol a legmagabiztosabban mozognak. Biztos vagyok benne, hogy a helyzetkihasználásunk javulni fog és jóval több gólt sikerül szereznünk, mint ősszel.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-20 19:00 BUDAÖRSI VÁROSI STADION

BUDAÖRS

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok