HÍREK

„Hosszú évekre szeretnénk megalapozni a női futball hátterét” - interjú az új szakágvezetővel

2019-08-01

„Hosszú évekre szeretnénk megalapozni a női futball hátterét” - interjú az új szakágvezetővel

Mint ismert, női futballcsapatunknál a háttérben jelentős változások álltak be. Ennek egyik elemeként a női szakág vezetője Csopaki István lett.

Őt kérdeztük a csapatnál bekövetkezett változásokról, az átmenetről és a hosszú távú tervekről.

A közelmúltban bejelentésre került, hogy változások álltak be a női csapat hátterében, a jövőben az MTK Budapest Zrt. égisze alatt, Zakor Sándor tulajdonos hozzájárulásával szerepel az együttes. Hogyan ítéled meg az átmenetet?
- Az, hogy a futballklub, az MTK Budapest átvette a női felnőtt csapat irányítását is, az mindenféleképpen pozitív fejlemény. Köszönjük Dunai Zoltánnak az eddigi támogatását, viszont úgy érzem, a mostani állapot egy biztosabb kiindulási pont, hiszen nem egy külső támogatón múlik majd a szakosztály léte, hanem egy óriási tradíciókkal bíró sportklubhoz vagyunk szakmailag és strukturálisan hozzákötve, ez pedig véleményem szerint biztosabb hátteret jelent majd a csapatnak hosszabb távon. Az átállás már lezajlott, de nem volt egyszerű. Első lépésben a szakmai stáb kategorizálta a játékosokat az elmúlt évben nyújtott teljesítmény alapján, ezek alapján zajlottak az egyeztetések. Két játékos híján minden lánnyal megegyeztünk, akit meg akartunk tartani, ehhez az is kellett, hogy az MTK Budapest vezetése bőven túlteljesítse a csapat minden elvárását. Úgy gondolom, az nem általános Magyarországon, hogy egy klubvezetés ilyen rugalmas és áldozatkész legyen, hogy megtartsa a játékosait és meg is erősítse a keretét még két minőségi csatárral. Szakágvezetőként ezért nagyon hálás vagyok a futballklubnak és Zakor Sándornak az azonnali erőn felüli vállalásért, valamint Polyák Balázs sportigazgatónak a szakmai segítségért.

Ebben az új felállásban Te felelsz szakágvezetőként a női futballért. 50-szeres NB I-es futballistaként hogyan kerültél a női foci mellé?
- Kezdeném azzal, hogy számomra külön pikantériája van annak, hogy ide kerültem. Budapesten ugyanis az összes nagy klubban futballoztam utánpótlás és felnőtt szinten a Honvéd és az MTK kivételével, pedig világéletemben ennél a klubnál szerettem volna játszani. Sajnos nem jött össze, pedig az MTK az a klub a magyar futballban, ahol olyan szinten adták meg már az "én időmben" is a fiataloknak és a saját nevelésű játékosoknak az esélyt felnőtt szinten is, amiről egy tehetséges futballista álmodik. Egyszer volt szó róla, hogy leigazol az MTK, de végül nem jött össze. Most, évekkel később viszont igen. Partnerként már ott vagyunk egy ideje a női csapat mellett, hiszen a mi cégünk buszaival utazik a csapat. A futball szakmai részétől azonban soha nem szakadtam el, így Cseh András mellett lehetőséget kaptam pályaedzőként. Az elmúlt hetek átmeneti időszakában a tárgyalások során én tartottam a kapcsolatot a lányokkal, és mivel ezek jól sikerültek, így merült fel, hogy komolyabb szinten is építene rám az irányításban a klubvezetés.

Az előző idényben bajnoki döntőig jutott a klub. Az idei évre mi lehet a reális célkitűzés?
- A döntő elérése a realitás. A tavalyi döntős keret egy kivétellel megmaradt, és érkezett még két támadójátékos, tehát mindenféleképpen erősebb a keretünk, mint tavaly volt. Ez egy jó kiindulópont.

Említetted, hogy érkezett két nagyobb nevű játékos Németh Loretta és Olivera Milunović (Marković) személyében. Ez mennyit pluszt jelenthet?
- Nekünk tavaly leginkább azzal volt problémánk, hogy nem volt kifejezetten befejező csatárunk. A döntőben az U19-es Pápai Emőkét kellett elővennünk, mint center. Ő ugyan a második meccsen messze felülmúlta a várakozásokat, de az, hogy egy kevésbé rutinos játékost kellett kulcsposzton játszatnunk, azt jelezte, hogy csatárgondban vagyunk. Ezen a poszton két játékossal is erősödtünk Németh Loretta és Oli Markovics személyében. Edzőmeccseken már látni lehetett, hogy Oli be fogja váltani a hozzá fűzött reményeket, nagyon jó mélységi beindulásai vannak, ez eddig nagyon nem volt meg a játékunkban. Loretta inkább a szélen használható, de mivel válogatott játékosról beszélünk, így ő is nagyon komoly erősítésnek számít. Mindkét játékossal csak nyerhet az MTK.

Augusztus közepén kezdődik az új szezon, egyből egy nagy rangadóval, hiszen a Ferencváros jön a bajnoki rajton. Szerinted rövid, illetve hosszabb távon hogyan nézhet ki a két klub versengése?
- Nekem nem az a célom, hogy az FTC-t utolérjük, hanem hogy jobbat építsünk fel náluk. Szeretnénk már az ovisoktól kezdve felépíteni a női futballt, hogy hosszú évekre meg legyen alapozva a klub háttere. Zakor Sándorral abban maradtunk, hogy az összes női korosztályban indítunk csapatot, ennek az előkészítése megkezdődött. Szeretnék fúziókat is létrehozni ennek érdekében, találtam már olyan klubokat, amelyek tárt karokkal fogadnák az MTK-t, úgyhogy ebben elég nagy lehetőségek vannak. A cél a tömegesítés, minél több kislányt kell bevonnunk ebbe a sportágba, ha pedig ez meglesz, akkor olyan szakmai munkát kell számukra biztosítani, amellyel tartósan mi lehetünk a legjobbak idehaza. Elindultunk ezen az úton, sok még a teendő, de nagyon optimista vagyok.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-04 17:00 SÁNDOR KÁROLY LABDARÚGÓ AKADÉMIA

MTK BUDAPEST

VS

KÉSZ-ST. MIHÁLY-SZEGED

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok