HÍREK

“Az elsődleges cél a minőségi játék volt” - Interjú U14-es csapatunk vezetőedzőjével

2023-12-30

“Az elsődleges cél a minőségi játék volt” - Interjú U14-es csapatunk vezetőedzőjével

A regionális bajnokságban szereplő együttesünk vezetőedzőjével, Szoliva Zsolttal többek között az őszről és a tavaszi célokról beszélgettünk.

A regionális bajnokságban kilenc mérkőzéséből nyolcat megnyert a csapat - hogyan értékeled az őszi teljesítmény?

- Nyilván örülök, hogy többségében győzelmeket arattunk, de az elsődleges cél a minőségi játék volt. Amennyiben egy meccsen többet van nálunk a labda, a játék javarészt a mi kontrollunk alatt zajlik és folyamatosan helyzeteket dolgozunk ki, mindezt úgy, hogy a lányok támogatják egymást és felszabadultan játszanak, én már örülök. Ha a meccs végén az eredményjelzőn több gól is szerepel az MTK neve mellett, az már csak bónusz. Már az augusztusi edzőmeccseken kirajzolódni látszott, hogy a játékosok extrán motiváltak és kivétel nélkül jó képességű lányokról beszélünk. A tavalyi U14-ből itt maradt játékosok segítették az újonnan érkezőket, hogy elsajátítsák azt a játékstílust, amit a meccseken képviselni szeretnénk. Ez sokkal rövidebb időt vett igénybe, mint ahogy azt előzetesen gondoltam, már októberben nagyon érett és tudatos játékot mutattak a lányok. A bajnokságban mi rúgtuk a legtöbb gólt, úgy, hogy kevés a kifejezetten jól lövő játékos. Emellett kiemelendő, hogy minden mezőnyjátékos rúgott gólt és több játékos is 10 gól körül jár. Volt olyan meccs, ahol nem feltétlenül érdemeltünk győzelmet, mert nagyon kiegyenlített volt a játék, és volt olyan meccs is, ahol ugyanígy nem érdemeltünk vereséget, de ezek még mindig csak számok. A csapat főleg taktikailag fejlődött sokat, a játékosok több poszton is kipróbálták magukat, a játékpercekben nem volt nagy különbség a csapaton belül. 

Ez a harmadik idényetek ebben a korosztályú bajnokságban. Hogy érzed, mennyit sikerült előre lépni a tavalyi kiíráshoz képest?

- A klasszikussal élve „Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen.” A tavalyi ősz során sokszor akadozott a játék, buta gólokat kaptunk, nem mindig voltak meg a gondolatok, hogy hogyan folytassuk előrefelé a játékot. Ahogy említettem, a tavalyi U14-ből itt maradt lányok oroszlánrészt vettek ki abból, hogy idén a kezdetektől fogva meglegyen a kellő szélesség és mélység, keveset kellett azzal foglalkozni, hogy hogyan hozzuk ki a labdát vagy hogyan támadjunk le. Sokkal több idő jutott arra, hogy minőségileg javítsuk az összjátékot és a befejezéseket. Védekezésben sokkal kompaktabbak voltunk, mint a korábbi két szezonban, a jobb helyezkedés miatt labdát is hatékonyabban szereztünk. A kisebb keretet rotálni is könnyebb volt a korábbi szezonokhoz képest.

U14-es bajnokságról beszélünk, de a csapat nagy része mindössze 11 és 12 esztendős. Mennyire nehéz eltüntetni akár több év különbséget egy-egy mérkőzésen?

- Az öltözőben markánsan megjelennek ezek a különbségek, a 2010-esek és a 2012-esek témái cseppet sem fedik egymást. Fizikálisan, mentálisan, játékérettségben és tapasztalatban is heterogén a csapat, ezt csak úgy sikerül leküzdenünk, ha az idősebbek támogatják a fiatalabbakat a pályán és azon kívül is. Az ősz során ebben sokat javultunk, aminek hála a 2012-esek is extra egyéni teljesítményekkel rukkoltak elő, a nehéz meccseken is. A bajnokság mezőnyében átlagéletkort tekintve az egyik, ha nem a legfiatalabb csapat vagyunk, a pályán ezt akarással, rengeteg futással és tudatos helyezkedéssel sikerül kompenzálnunk. Kifejezetten jót tesz nekünk, ha fizikálisan is erősebb csapatokkal játszunk, mert ilyenkor fejlődünk a legtöbbet.

Hogyan néz ki a csapat egy hete, mik azok az elemek, melyeket ebben a korosztályban gyakoroltok?

- 11-12-13 éves lányokról beszélünk, így az egyén nagy hangsúlyt kap: van olyan edzés, amikor az "1 az 1-es" párharcokat és a befejezéseket gyakoroljuk és van olyan edzésünk, ahol csak és kizárólag technikai gyakorlatokkal dolgozunk: labdaérzékelés fejlesztés, kapura lövések, átadások, átvételek, koordináció fejlesztés. A másik két edzés fókuszában az összjáték kerül előtérbe, mindezt kisjátékokon és különböző mérkőzésjátékokon keresztül. Igyekszünk mindent játékos formába csomagolni, 2-3-4 színt is bevezetni a játékokba, hogy ingerben és döntési helyzetekben gazdagok legyenek a gyakorlatok. A kellő intenzitás eléréséhez szinte mindent versenyre csinálunk, ez mentálisan is szoktatja a lányokat ahhoz a versenyhelyzethez, amivel a meccseken találkoznak.

Melyek azok a területek, ahol előre kell lépnie a csapatnak az őszhöz képest?

- Ősszel a képzés eltolódott a taktika felé, a mérkőzéseken túlnyomó részben a hatékony összjáték és a jó helyezkedés volt a kulcs a sikerhez. Emiatt az egyéni szerepvállalás és bátor egyéni játék jó pár játékosnál háttérbe szorult. Nem volt kellemes, amikor ezt be kellett ismernem a szülőknek és a játékosoknak, de ​a legtöbb lányban egyénileg sokkal több van, mely többletet ősszel feláldozott a csapatjáték oltárán. Mindazok, akik kellően csibészek voltak, meccseket tudtak eldönteni az extra egyéni villanásaikkal. Ebből a szempontból sokkal többet várok tavasszal, legyen szó cselekről vagy távoli lövésekről. Ugyanezt megfordítva védekezésben is nagyszerűen mozogtunk együtt a pályán, de kevés igazán jó egyéni védekezés volt, a labdaszerzés kulcsa a jó helyezkedés volt. Már az ősz végén elkezdtünk ezen dolgozni és bízom benne, hogy tavasszal szemmel látható lesz a változás. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a ránk jellemző kombinatív, intelligens, tudatos játék el fog tűnni, csak bizonyos helyzetekben az lesz elvárva, hogy egyénileg oldja meg a játékos. Emellett a stabil 1-3-4-1 mellett a támadó jellegűbb 1-3-3-2-es rendszerben is kipróbáljuk majd magunkat. Én is és a lányok is nagyon várjuk, hogy elkezdjük a téli felkészülést!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-30 14:00 MTK Utánpótlás Sportközpont

MTK BUDAPEST U19

VS

FTC-TELEKOM U19

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok