HÍREK

"Játékosaink tökéletes technikai képzettsége a cél, mely elengedhetetlen a kreatív, alkotó futballhoz" - Interjú a klub szakmai igazgatójával

2020-08-25

"Játékosaink tökéletes technikai képzettsége a cél, mely elengedhetetlen a kreatív, alkotó futballhoz" - Interjú a klub szakmai igazgatójával

Mint arról beszámoltunk, július 1-től Vass László lett klubunk szakmai igazgatója. A rutinos szakemberrel beszélgettünk az új szerepköréről, a célokról és az első két hónap legfontosabb teendőiről.

Hogyan jött a megkeresés, hogy legyen a klub szakmai igazgatója?

- Az évzárón kérdezte meg először Polyák Balázs, az MTK Hungária FC klubigazgatója, lenne-e kedvem elvállalni a feladatot. Leültünk beszélgetni a dologról, majd hamar egymás tenyerébe csaptunk. Abban maradtunk a vezetőséggel, hogy a férfi csapatnál betöltött játékos megfigyelő munkám is megmarad, és a kritikus időszakban - a nyári és a téli átigazolási szezonban - ott is besegítek majd.

Tavaly ősszel megbízott vezetőedzőként dolgozott a csapattal - sikeresen. Ez megkönnyítette a döntést?

- Természetesen. Tavaly őszig nem volt kapcsolatom a női labdarúgással, majd jött a felkérés, hogy vegyem át a csapatot az utolsó három bajnokira. Sajnos a St. Mihály Szeged-Fitsport elleni mérkőzésünk elmaradt, így a háromból csak két összecsapás lett. Viszont az együttes tagjait nagyon megkedveltem, az őszi idény utáni levezető edzéseket is megtartottam, és utána is kapcsolatban maradtunk.

Mit takar egy szakmai igazgató feladata?

- A legfontosabb feladat a szakmai irányvonal megszabása az utánpótlás-csapatoktól egészen a felnőtt gárdáig. Az edzések konkrét összetételébe nem fogok belefolyni, de a szakmai elveket szeretném én meghatározni és ezeket nyomon követni a heti edzői értekezleteken, melyeket szeretnék rendszeressé tenni. Célunk ugyanis az, hogy minden szinten előre tudjunk lépni tervszerű munkával a női szakosztálynál is. Igyekszem a lehető legtöbb edzésen ott lenni, és ellenőrizni, hogy a kialakított irányvonalnak megfelelő munka zajlik-e csapataiknál. Számomra elengedhetetlen, hogy a játékosok folyamatosan fejlődjenek, legyen szó U14-es, U16-os, U19-es vagy felnőtt játékosról. Az utánpótlásban nem az eredményesség az elsődleges, hanem, hogy lássuk, komoly szakmai munka mellett honnan hova jutott egy futballista. Az UP-együtteseknél emellett fontos elérnünk, hogy a fiatalok minél többen és minél nagyobb lelkesedéssel járjanak a tréningekre.

Az említett szakmai irányvonal az MTK Hungária FC-nél mit jelent?

- Célunk, hogy játékosaink technikailag tökéletesen képzettek legyenek, mely elengedhetetlen a kreatív, alkotó futballhoz. Futballistáink atletikusságát és koordinációs képességeit is fejleszteni szeretnénk, természetesen az életkori sajátosságoknak megfelelően. Korosztályoktól függően is szeretnénk taktikai irányvonalat kialakítani, a legkisebbektől egészen felnőttekig. Közben figyelve arra is, hogy az UP-korosztályoknál ne korán "posztosítsunk", hanem minél több pozícióban játszassuk a játékosainkat, hogy mire a felnőtt kerethez érnek, ismereteik több poszton is megfelelőek legyenek.

Hogyan telt az első közel két hónap ebben a szerepkörben?

- Sok munkával. Az U19-es csapat élére új vezetőedzőt kellett találnunk, emellett kapusedzővel és up-koordinátorral is bővült a stáb. Ács Gábor foglalkozik majd a három UP-csapatunk hálóőreivel, melyre korábban nem volt példa, valamint Farkas Viktor is besegít majd, aki heti egy alkalommal fog prevenciós edzést tartani játékosainknak. Szeptembertől előkészítő csoportot is indítunk, velük a felnőtt együttes csapatkapitánya, Pinczi Anita foglalkozik majd. Így már egészen 7 éves kortól várjuk a focizni vágyó kislányokat. A tanév kezdetével a zuglói iskolák bejárást tervezem, ezzel párhuzamosan pedig újabb toborzóra kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-29 11:00 ÜSTÖKÖS FC GYŐR SPORTTELEP

ETO FC GYŐR U19

VS

MTK BUDAPEST U19

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok