HÍREK

Makrai László: “Sokat léptünk előre a tavalyi önmagunkhoz képest”

2023-12-20

Makrai László: “Sokat léptünk előre a tavalyi önmagunkhoz képest”

Felnőtt csapatunk vezetőedzőjével, Makrai Lászlóval beszélgettünk az őszről, a fiatalokról és a tavaszi folytatásról.

Az ősz folyamán tizenkettőből tíz bajnokit is megnyert és továbbjutott a kupában a csapat, hogyan értékeled az őszi teljesítményt?

- A nyár folyamán egy jó felkészülést tudtunk csinálni, az érkezők jól beilleszkedtek a csapatba, sikerült megtalálni mindenkinek azt a posztot, ahol a legjobban tud teljesíteni. Természetesen boldogok vagyunk, hogy tizenkettőből tíz bajnokit megnyertünk és bejutottunk a negyeddöntőbe a kupában, viszont hiányérzetünk is van a két elveszített rangadó miatt. A jó eredmények mellett örömteli, hogy a játékosokat több poszton is be tudjuk vetni, mert mindenki tudja, hogy az adott pozícióban mi a feladata. Emellett fontos, hogy az akadémián nevelkedő fiatalok is tudtak lehetőséget kapni az első csapatban.

Másfél éve vagy a csapat vezetőedzője, hogy érzed, mennyit és miben fejlődött a csapat az irányításod alatt?

- Mindenképp előrelépés, hogy a mögöttünk hagyott félévben már “focis fejjel” gondolkoztunk a pályán, jól felismertünk játékszituációkat mérkőzés közben. Taktikai téren is sikerült előrelépnünk, mert már nem csak a sablont tudjuk játszani, tudunk váltani, ha az eredeti terv nem működik. Fontos kiemelni, hogy a korábban igazolt fiatalok sokat fejlődtek, a másfél éve érkező László Henrietta és Murár Viktória például az ősz nagy részében már a kezdőcsapat tagja volt.

Az ősz folyamán négy akadémista is bemutatkozott az első csapatban, hogyan értékeled az ő teljesítményüket?

- Becsülettel dolgoznak a fiatalok, megérdemelték, hogy be tudtak mutatkozni. Azt viszont látni kell, hogy az akadémiáról felkerülő, valamint a másik klubtól igazolt tehetségeknek is egy tanulási folyamaton kell végigmenniük, amiben a rutinos játékosok nagyon sokat tudnak nekik segíteni. Hozzá kell szokniuk a felnőtt ritmushoz, mert itt sokkal gyorsabb a játék, mint az utánpótlásban és taktikailag és fizikálisan is fejlődniük kell. Végig kell járniuk az utat, mert 15-16 éves korban, az utánpótlásból felkerülve nagyon ritkán lesz rögtön valaki állandó kezdőjátékos a felnőttek között. Összességében elmondható a fiatalokról, hogy szépen fejlődnek, és ha ilyen alázatosan dolgoznak a jövőben, idővel egyre több lehetőséget fognak kapni.

Mozgalmas tavasz vár a csapatra a bajnokságban és a kupában egyaránt, mely területeken lesz a fő hangsúly a felkészülés alatt?

- Valamilyen szinten más lesz az előttünk álló felkészülési időszak, mert a bajnokságot rögtön a Fradi és az ETO elleni rangadókkal kezdjük, a két mérkőzés között ráadásul a kupában is pályára kell lépnünk, így egy hét alatt három komoly találkozó vár ránk. Természetesen a hosszú alapozás alatt nem csak ezekre a meccsekre készülünk, hanem az egész tavaszra, de nyilván meghatározóak lesznek ezek az összecsapások március elején. A felkészülési időszak alatt erős külföldi csapatokkal is találkozunk majd, szeretnénk minél több nehéz mérkőzést játszani a bajnokik előtt.

Az őszhöz képest miben kell javulni a tavalyi folytatásra?

- Közhely, de tényleg a játék minden elemében fejlődni szeretnénk. A rúgott gólok számát növelni, a kapottakét pedig csökkenteni az őszhöz képest. Bízom benne, hogy nemcsak játékban, hanem mentalitásban is előre tudunk lépni a két rangadóra, és bizonyítani tudjuk, hogy közelebb kerültünk a két zöld-fehér csapathoz. A stabil játékunk mellett tavasszal is szükség lesz az extra egyéni teljesítményekre, de ha csapatként jól teljesítünk, egységesek leszünk, akkor ezek az extrák ismét jönnek majd.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-27 17:00 MTK UTÁNPÓTLÁS SPORTKÖZPONT

MTK BUDAPEST U19

VS

ILLÉS AKADÉMIA-VIKTÓRIA U19

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok