HÍREK

Nyolcvan

2016-01-15

Nyolcvan

Jakobsen Józsi bácsi 80 éves.

Jakobsen József,  a női labdarúgócsapat, az MTK Hungária FC klubigazgatója, pénteken ünnepli 80. születésnapját.

1936. január 15-én született Budapesten, 1955-ben, a Kiss János utcai Tanítóképzőben érettségizett, majd a következő négy évben, a Testnevelési Főiskolán tanult, ahol középiskolai tanár, és labdarúgó középfokú edzői végzettséget szerzett. 1961-1964 között elvégezte a TF-en, a labdarúgó szakedzőit is. 2001-ben az MLSZ edzőképző tanfolyamán, UEFA „B" licencet szerzett.

Több évtizedet tanárként dolgozott, 1959-1964 között a Lehel úti általános iskola testnevelő tanára volt, majd 1964-1997 között a Bolyai Gimnáziumban dolgozott testnevelő tanárként, itt igazgató-helyettes is volt. 1986-1996 között a Testnevelési Föiskola vezető tanára.

Játékosként 1953-1955 között a MATEOSZ ifjúsági játékosa, majd a következő öt évben, a TF-en NB III-as futballista.

Futballedzői karrierje 1959-ben indult az Angyalföldi Sportiskolában, ahol két évig utánpótlás-edzőként dolgozott. A következő tizenegy évét a Központ Sportiskolában töltötte, itt is a fiatal focisták mellett tevékenykedett. 1973-1976 Nigériában, North Western Statenél dolgozott, mint labdarúgóedző és sportoktató. Miután visszatért Magyarországra, 1976-1982 a Vasas SC-nél, az ifjúsági „A" korosztály edzője, később a piros-kékek utánpótlás-szakágvezetője. 2006-ban került a kék-fehérekhez, ahol először utánpótlás szakmai vezető, majd női labdarúgócsapatunk, az MTK Hungária FC klubigazgatója lett.

1995-ben a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjét, 1997-ben Németh László-díjat, 2001-ben pedig Budapest Főváros, XIII. Kerületért végzett Szakmai Díjat kapott.

Korábbi interjújában tanári és edzői ars poeticaját is megtudhattuk:

– Pályafutásom során igyekeztem összehangolni tanári és edzői tevékenységeimet, melyeket párhuzamosan, egymást kiegészítve, és elősegítve végeztem. Testnevelő tanárként mindig arra törekedtem, hogy diákjaim megszeressék, élvezzék a mozgást, és a sportolás örömét. A sportban, és a testnevelés órákon is igyekeztem megérteni, segíteni, tolerálni diákjaimat. Fontosnak tartottam az új ismeretek beépítését a tanításba, az edzésekbe, ezért vettem részt olyan innovatív programokban, mint a „Világbank Nevelési Projekt”, melynek 1994-ben a vezetője lettem. Mindig vallottam, hogy a sport az egyik legfontosabb eszköze a nevelésnek, ennek az elvnek megfelelően szerkesztettem kollegáimmal  az „Osztályfőnöki Munkafüzetet”, mely hasznos gyakorlati tanácsokat foglalt magába a nevelőmunkához. 1997-ben, igazgató helyettesként mentem nyugdíjba.

Edzőként is kiemelt és állandó szerepet játszott az életemben a labdarúgó-utánpótlás képzése, nevelése. Szakmai pályámat meghatározta a kiváló szakember, Csanádi Árpád, akitől személyesen is és könyveiből is sokat tanulhattam és tanulhatott a generációm is. 1967-ben részt vettem a Központi Sportiskolákban lerakott korosztályos képzési rendszer kialakításában, a Labdarúgó tantervben. Az edzések vezetése, a fiatalokkal való foglalkozások számomra mindig izgalmas feladatok voltak, melyeket örömmel végeztem. Az évek során szerzett tudásomat és tapasztalatomat vezetőként is igyekeztem edző kollégáimnak átadni, számukra hasznosítani.

Tíz éve vagyok jelenlegi klubomnál, az MTK Hungária FC-nél, és többrétű tevékenységemet most is olyan igyekezettel végzem, mint ahogyan mindig is viszonyultam a labdarúgáshoz.

Józsi bácsi, Isten éltesse sokáig!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-27 12:00 ÚJPEST LABDARÚGÓ SPORTCENTRUMA

ÚJPEST FC U14

VS

MTK BUDAPEST U14

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok