HÍREK

Pinczi Anita: “Szeretnénk, ha az MTK ismét komoly tényező lenne a női futballban”

2022-12-09

Pinczi Anita: “Szeretnénk, ha az MTK ismét komoly tényező lenne a női futballban”

Interjú a női szakág új vezetőjével és szakmai igazgatójával, Pinczi Anitával.

A mai napon vált hivatalossá, hogy immáron új szerepkörökben, szakágvezetőként és szakmai igazgatónk segíted az MTK Budapestet. Mennyire kellett átgondolnod, hogy belevágj az új kihívásba, hiszen az ősszel még csapatkapitányként erősítetted a csapatot?

- Gyorsan jött a felkérés így egyből az őszi szezon után, az ETO ellen még nem tudtam, hogy az lesz az utolsó mérkőzésem. Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy rám gondolt az MTK Budapest vezetősége. Voltak ilyen ambícióim, hogy pályafutásom befejezését követően szeretnék a női labdarúgásban maradni vezetői szinten. Szeretném megadni azt a képzést, azokat a feltételeket megteremteni a fiataloknak, melyeket anno én utánpótlás játékosként nem kaptam meg. A pályafutásom alatt folyamatosan képeztem magam, megszereztem az A-licences edzői bizonyítványt, egyetemet is végeztem. Hosszú játékos karrier van mögöttem, melynek éreztem, hogy lassan a vége felé haladok, örülök, hogy továbbra is a sportban dolgozhatom tovább, most már nem mint játékos, hanem mint vezető.

Pontosan milyen feladatokkal jár a kinevezés?

- Az egész női szakágért mostantól én tartozom felelősséggel. Kiemelt feladat a felnőtt csapat, ahol az én hatásköröm lesz a vezetőedzővel való kommunikáció, közösen pedig a megfelelő játékoskeret kialakítása. Emellett utánpótlás szinten is szeretnénk megtalálni azokat a szakembereket, akik a női futballban akarnak dolgozni hosszú távon, valamint emberi és szakmai szempontból is minél jobb játékosokat nevelni nemcsak az MTK-nak, hanem az egész magyar labdarúgásnak.

Játékosmúltadnak köszönhetően nagy tapasztalattal, és komoly kapcsolati tőkével rendelkezel a női labdarúgás világában. Mit gondolsz, sportvezetői pályafutásod elején ezeket hogyan tudod kamatoztatni?

- Abszolút előny, hogy sok jó szakembert ismerek, akik már évek óta a női labdarúgásban dolgoznak. Szeretném, ha jó emberi és szakmai kapcsolat alakulna ki a többi klub vezetőivel és a Magyar Labdarúgó Szövetséggel.

Mely elvek mentén szeretnéd végezni a munkád?

- Közös célkitűzésünk a klub vezetőivel, hogy megerősítsük az utánpótlás bázist. Szeretnénk még több kislányt az MTK-hoz csábítani, és ezt már akár a legkisebb, U6-os korosztályban is elkezdeni. Az akadémián pedig olyan képzést adni a lányoknak, mely alkalmassá teszi őket arra, hogy az élvonalban is megállják a helyüket. Kicsit speciális a felnőtt női labdarúgás, hiszen már 15 évesek is játszanak az élvonalban, ez a férfiakra nem jellemző, ezáltal a képzés is kicsit nehezebb. A fiatalon felkerülő lányoknak teljesíteniük kell eredménykényszer mellett is, viszont nagyon fontos, hogy a képzés itt ne álljon meg. A felnőtt csapat szakmai stábjának is nagyon figyelnie kell erre, mert nem csak a versenyeztetés a fontos, hanem az ő további fejlődésük is. A felnőtt csapat értékeit szeretnénk megtartani, célunk, hogy egy rutinos gerince legyen a csapatnak. Az akadémiáról felkerülő futballistákat pedig folyamatosan beépíteni az első csapatba.

Milyen célokkal vág neki a felnőtt csapat a tavasznak, illetve hosszabb távon mi az elvárás az együttessel szemben?

- Harmadik helyen állunk a tabellán, három pont a hátrányunk az ETO mögött, azt gondolom, abszolút lőtávolon belül vagyunk. A stáb és a játékosok is azért dolgoznak, hogy bejussunk a bajnoki döntőbe. Amennyiben ez esetleg most nem sikerül, a bronzérmet mindenképp szeretnénk begyűjteni. Hosszabb távon szeretnénk, hogy a jelenleginél is komolyabban tudjanak velünk számolni mind a bajnoki címet, mind a kupagyőzelmet illetően.

Az elmúlt években sokat változott a női futball, hol látod most ebben az MTK helyét?

- Régebben az MTK első számú várományosa volt az aranyéremnek, azóta viszont jelentős fejlődésen ment át a magyar női labdarúgás. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy sokkal több lett a játékos, új klubok jelentek meg, ahol komoly szinten foglalkoznak az utánpótlással és komoly pénzeket fektetnek a sportba. Véleményem szerint az MTK nincs rossz helyzetben, de felmértük a vezetőséggel, hogy van hová fejlődnünk, mert ebben több potenciál van. Azért szeretnénk tenni, hogy az MTK még közelebb kerüljön a jelenlegi csúcshoz. A lehetőségek adottak, hiszen épül az új akadémia, ezáltal a pályagondok is megoldódnak. Az MTK neve és presztízse még mindig magasan van, a lányoknál és a fiúknál is komoly utánpótlásnevelő műhely vagyunk.

Hogy látod klubunk helyzetét az utánpótlás terén? Mit gondolsz, melyek azok a képességek, melyeket az utánpótlásunkban el kell sajátítaniuk a fiataloknak, hogy később a felnőttek között is megállják a helyüket?

- Nagyon sok ügyes kislánnyal találkoztam, a nehézségeket sokszor nem is a lányokban rejlő kitartás, akarás, vagy játéktudás hiánya okozza, hanem a külső körülmények, gondolok itt a női labdarúgás hazai megítélésére. Az UEFA és az MLSZ egyértelmű célja, hogy bizonyítsák, a női labdarúgás jó út a lányoknak, és komoly szintre el lehet jutni, legyen szó hazai vagy külföldi karrierről. Nagyon nehéz oda eljutni, hogy valaki NB I-es játékos legyen, ezért rendkívül fontos, hogy a sport ne menjen a tanulás rovására, mert ez a jövőjüket is megalapozza. Az én példám is mutatja, hogy a játékos-pályafutás befejeztével lehet a sportban civil karriert építeni.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-27 12:00 ÚJPEST LABDARÚGÓ SPORTCENTRUMA

ÚJPEST FC U14

VS

MTK BUDAPEST U14

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok