HÍREK

Szabó Melissza: "Mindig van hová fejlődni" (Lapszemle)

2023-11-17

Szabó Melissza: "Mindig van hová fejlődni" (Lapszemle)

A hunfoci.hu készített interjút utánpótlás válogatott játékosunkkal, aki már a felnőtt csapatunkban is bemutatkozott bajnoki mérkőzésen.

Az utánpótlásból a felnőtt futballba való átlépést hivatott támogatni, segíteni UP sorozatunk. Olyan tehetséges magyar játékosokat kérdezünk, akik ezt a kihívást 17 éves korukig, NB-s szinten ugrották meg. Kifejezett célunk, hogy személyes tapasztalataikkal a náluk évekkel fiatalabbak számára adjanak konkrét útmutatásokat a tudatos, ütemezett felkészüléshez.

Alig múltál 15 éves, s már bemutatkoztál a női NB I-ben illetve a korosztályos válogatottakban. Sok gyermek, fiatal vágyik erre: neked hogyan sikerült eljutnod idáig?

- Szorgalommal illetve a tehetségemmel tudtam mindezt elérni: nagyon sokat gyakoroltam, edzettem nap mint nap, hogy ez teljesüljön.

Kezdjük az elején: kisgyermekként milyen sportokat próbáltál, mikor s hogyan maradt a foci? 

- Nekem mindig a foci volt az első, így nem nagyon próbáltam ki mást. A tornát tudnám mondani példának, de az is csak egy hétig tartott. Hatévesen jöttem rá, hogy focista szeretnék lenni. Nehéz megmagyarázni, én sem igazán tudom, hogyan határoztam el magam: egyszerűen beleszerettem ebbe a sportágba.

5 évvel ezelőtt Újpesten készítettünk veled videoanyagot. 2020-ban milyen munícióval érkeztél az UTE-tól az MTK-ba, mik voltak akkor a konkrét személyes céljaid? Miben segített a családi, iskolai motiváció, kikre hallgattál a váltásnál?

- Azt el kell mondanom, hogy az UTE csapatában megfelelő alapokat kaptam, ami fontos volt a kezdetekben és a mai napig tudom kamatoztatni az ott megszerzett tudást. Már akkor az volt a célom, hogy NB I-es focista legyek, és úgy éreztem, az MTK csapata lehet a következő lépcső a pályafutásomban. Az MTK-ban hagyományosan jó színvonalú a leány utánpótlásképzés, kiemelt akadémiaként működnek, ahol sok tehetséges játékos pallérozódik. Többen ajánlották számomra az MTK-t, illetve egy korábbi edzőm ajánlott be a csapatba. Apukámmal átbeszéltük, és kezdetben csak edzésekre jártam, amíg át nem igazolhattam.

Mit tapasztalsz a korosztályos válogatottban illetve a nemzetközi mezőnyben: mihez érzel magadban erőt, s mi az, amihez további tudatos építkezés szükséges? 

- A gyorsaságom, technikám és a harciasságom az erősségem, ám ettól függetlenül sokat kell még fejlődnöm a nemzetközi szinthez, főként erőnlétben. De technikailag sem árt: mindig van hová fejlődni. 

Hogy válhatsz alkalmassá a felnőtt futballra? Mik az alapvető különbségek, mihez elég az, hogy jó játékos, korosztályos válogatott vagy?

- Fizikailag erősödnöm kell. A különbség a gyorsabb játék, illetve erősebbek, erőszakosabbak az ellenfelek. Ez a magyar első osztályhoz elég lesz, de mivel a Bundesliga a célom, ezért dupla vagy inkább tripla munkát kell beletennem.

Tapasztalatunk, hogy a felnőtt futballba lépve sok magyar fiatalnál szinte törvényszerű a posztváltás. Te hogy állsz ezzel, mennyire lehet erre felkészülni?

- Nekem nem jelentett nagy problémát. Javamra vált, hogy a fiúknál több poszton is játszattak. Szerencsére végül ismét szélső támadó pozícióba kerültem, ahol eddig is (régebben szinte csak ott) nagyon sokat játszottam. Így kifejezetten örülök ennek, mert a szélen szeretek a legjobban, bár azt hiszem, középpályán is helyt tudok állni.

Forrás: hunfoci.hu

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-04 17:00 SÁNDOR KÁROLY LABDARÚGÓ AKADÉMIA

MTK BUDAPEST

VS

KÉSZ-ST. MIHÁLY-SZEGED

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok