HÍREK

Széllel szemben

2018-06-08

Széllel szemben

Nem volt könnyű dolga, mégis megvédte bajnoki címét női labdarúgócsapatunk. Szabados Györggyel beszélgettünk.

2017 tavaszán csapatunk borította a papírformát, kétszer legyőzte 1-0-ra a jóval esélyesebbnek tartott FTC-t a döntőben, így visszahódította a női NB I bajnoki címét. Idén ismét Örökrangadót rendeztek a Jet-Sol Liga fináléjában, és a zöld-fehérek fogadkoztak is, ezúttal már nem hagyják kiénekelni a sajtot a szájukból. Aztán mégis így lett.

– Már a téli felkészülést is arra hegyeztük ki, hogy a Ferencváros elleni párharcra fel tudjunk készülni. A környező országok bajnokaival mérkőztünk meg, hogy kijöjjön az összes hiba, amely ezen a szinten előfordulhat, és hogy ki tudjuk javítani ezeket. A meccsek során kiismertük önmagunkat is: tisztába kerültünk a saját erősségeinkkel, hogy melyik játékos, milyen poszton tudja a maximumot nyújtani – kezdte az értékelést Szabados György, csapatunk vezetőedzője. – Például amikor idejöttem, Csányi Dia jobbhátvédet játszott. Mára már válogatott, a mezőny egyik legjobb középpályása: megvan benne a szükséges alázat, akarat, potenciál, hogy egy nap külföldön bizonyíthasson.

Bár a papírforma ezúttal sem a mieink mellett szólt, nem utolsósorban a csapatunkat sújtó páratlan sérüléshullám miatt.

– A legnagyobb gond az, hogy a lányok nagy többsége amatőr státuszú, azaz munka vagy iskola mellett igyekszik a legtöbbet kihozni magából a pályán – vélekedett a mester. – Emiatt jóval kevesebb idejük marad a szükséges pihenésre, ami egyrészt növeli a sérülés veszélyét, másrészt ha megtörtént a baj, lassabb a rehabilitáció is. Az emberi szervezetet nem lehet becsapni, előbb-utóbb jelzi, hogy ennyi elég. Én ebben látom a sérülések fő okát. Persze benne van, hogy az ember rúgást kap a meccsen, de az ilyen váratlan szalagsérüléseknél a túlterheltség is közrejátszik.

Ha mindez nem lett volna elég, a csapatból többen is úgy döntöttek, szögre akasztják a stoplist.

– Hummel-Smuczer Angi esetében nem lehetett tudni, hogy bírja-e továbbra is ezt a terhelést. Ezúton is szeretném megköszönni neki az itt eltöltött időt. Amit ő az MTK Hungáriánál letett az asztalra, az megsüvegelendő. Ujvári Izabella Dorogon húzóember volt, de az Ausztriában elszenvedett sérülései sajnos nagyon megviselték. Kós Petra pedig Angliába költözött.

Sok kritika érte ugyanakkor a lebonyolítási rendszert, amelynek értelmében a felsőházi rájátszás első két helyezettje bajnoki döntőt játszik egymással. A korábbi években néha jól, néha rosszul jöttünk ki belőle.

– Alapvetően igazságosnak tartom a rendszert. Izgalmasabb így, hogy döntővel zárul a szezon, ráadásul könnyebb a szurkolók és a média figyelmét felkelteni. Ezzel együtt azt gondolom, hogy több mérkőzésre lenne szükségük a lányoknak, az idén például mindössze 23 bajnokit játszottunk. Rengeteg műfüves pálya épült a közelmúltban, nyugodtan lehetne akár egy téli tornát rendezni, így több játéklehetőséghez jutna mindenki.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-30 14:00 MTK Utánpótlás Sportközpont

MTK BUDAPEST U19

VS

FTC-TELEKOM U19

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok