HÍREK

“Ugyanazon elvek mentén készülünk, mint a férfiak” - Interjú felnőtt csapatunk erőnléti edzőjével

2024-01-18

“Ugyanazon elvek mentén készülünk, mint a férfiak” - Interjú felnőtt csapatunk erőnléti edzőjével

A Simple Női Liga NB I-ben a harmadik helyen álló, míg a Simple Női Kupában negyeddöntős csapatunk szakmai stábjában erőnléti edzőként dolgozó Bátki Mátéval beszélgettünk.

Mikor döntötted el, hogy erőnléti edző leszel és miért ezt a pályát választottad?

- A Testnevelési Főiskolán labdarúgó szakedzői szakon végeztem, de úgy éreztem a sport és azon belül a labdarúgás fizikai felkészítés oldala jobban érdekel. Ezért tanulmányaimat a funkcionális edzés, különböző rendszerek, eszközök elsajátítása felé fordítottam és innentől pedig már egyértelmű volt az út, amin tovább szeretnék haladni. Később részt vettem a MOB keretein belül létrehozott erőnléti edzői képzésen, majd az MLSZ erőnléti edzői tanfolyamán.

Mielőtt az MTK Budapesthez kerültél, melyik csapatoknál dolgoztál korábban?

- Soroksáron kezdtem el dolgozni, ahol először a felnőtt NB III-as és NB II-es, majd később az utánpótlás csapatoknál is tevékenykedtem, összesen hét évet. Utána a Magyar Futball Akadémia pre-akadémiai szekciójánál töltöttem három évet, illetve a PLER Budapest serdülő és ifi korosztályainak felkészülését segítettem, illetve segítem most is.

Hogyan ment a beilleszkedés csapatunkhoz?

- Nagyon jól érzem magam a klubnál, a beilleszkedéssel nem volt gond, hiszen Makrai László vezetőedzővel régóta ismerjük egymást, Móra Ákos kapusedzővel is volt már ismeretségem régebbről, de a többi stábtaggal is hamar megtaláltuk a közös hangot, mind szakmailag, mind emberileg.

Miben különbözik egy női csapat erőnléti edzése a fiúkétól? 

- Mivel a sportág, a pályaméret, a labdaméret, a játékosok létszáma és a játékszabályok is teljesen megegyeznek így a felkészítés alapvetően nem más, ugyanazon elvek mentén készülünk, mint a férfiak. A különbséget a női szervezet, testfelépítés és a leadható teljesítmény adja, ami alapján más terhelési paraméterekkel dolgozunk mind a konditeremben, mind a pályán, mint esetleg egy férfi csapatnál.

Hogy néz ki a te munkád a felkészülési időszak alatt, amikor - bár edzőmérkőzésekre sor kerül - hetekig “csak” edzenek a lányok és tétmérkőzést nem játszanak?

- Elég speciális a helyzet, hiszen az őszi utolsó és tavaszi első bajnoki mérkőzés között 14 hét telik el, így a felkészülési időszak is 8 hetes, ami egyrészt ritka és hosszú intervallum, másrészt lehetőséget ad egy teljes körű munkára. Az én munkám először is az off-season program, majd az edzések, különböző ciklusok megtervezése az állóképességi teszt alapján mindenkinek egyénre szabva, plusz a konditermi erősítések tervezése, terhelésének meghatározása és mindezek nyomon követése. A végső döntéseket azonban mindig a stábtagokkal átbeszélve, közösen hozzuk meg.

Illetve a kérdésem ugyanez a bajnoki szezonra is. Amikor szinte minden hétvégén mérkőzés van, a hétköznapok során melyek egy edzői edző feladatai?

- Versenyszezonban tulajdonképpen ugyan így néznek ki a mindennapi teendők, a különbség, ahogy említetted abban van, hogy hétvégenként bajnoki mérkőzés van ezért ez határozza meg a napok és a hét felépítését.

Csapatunk keretét a fiatalok mellett több rutinos játékos alkotja. A munkádat mennyire befolyásolja, hogy a játékosok között akár tíz év korkülönbség is lehet, illetve van-e különbség a 17 és a 27 éves játékosa erőnléti felkészítése között?

- Természetesen figyelembe veszem és befolyásolja, de elsősorban nem a kronológiai életkor határozza meg a differenciálást, hanem az edzésmúlt és a teszteken elért eredmények, így nem az a lényeg, ki mennyi idős, hanem, hogy mindenki számára az optimális terhelést tudjuk adni. Mindemellett mindenki ugyanúgy beleáll a munkába, száz százalékosan végrehajtják a játékosok a kiírt programot, ezért sem okoz különösebb kihívást, hogy valaki fiatalabb vagy rutinosabb.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-30 14:00 MTK Utánpótlás Sportközpont

MTK BUDAPEST U19

VS

FTC-TELEKOM U19

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok