HÍREK

Varga Attila: “Hiszek a játékosaimban, és abban, amit csinálunk”

2020-12-18

Varga Attila: “Hiszek a játékosaimban, és abban, amit csinálunk”

Félévértékelő edzői interjúsorozatunk negyedik, utolsó részében felnőtt csapatunk vezetőedzőjével, Varga Attilával beszélgettünk a nehézségekkel teli őszről, az erősítési tervekről, a felkészülési időszakról, valamint a célokról.

SOROZATUNK KORÁBBI RÉSZEI:
U14: "Megértették a játékosok, hogy csak szorgos munkával és alázattal lehet eredményt elérni."
U16: "Minden mérkőzésre becsületesen felkészültünk, sok teljesítmény feljavult az ősz második felére."
U19: "Egyénileg és csapatszinten is tudtunk előre lépni."

Hogyan értékeli a csapat őszi teljesítményét? Négy pontot veszített a gárda a bajnokságban, a kupában pedig biztos sikerrel jutott a negyeddöntőbe.

- A vezetőség a szezon előtt az első két hely valamelyikét tűzte ki célul, de legalább a playoffba való bekerülést. Mi természetesen szeretnénk mindkét sorozatot megnyerni úgy, hogy közben egyénileg, csapatrészekben és csapatként is fejlődjön a társaság. Saját egyéni terveim között szerepel, hogy a lehetőségekhez képest a legprofibbá váljanak a játékosok gondolkodásban, szemléletben, szakmailag és mentálisan egyaránt. Fontos számomra, hogy kialakult egy olyan játékmodell, amiben a játékosok jellemzően tudják, hogy mit kell cselekedniük a pályán a mérkőzésen belül, a taktika minden elemében. Egyértelműen javult az edzések sebessége és az edzés koncentráció kapcsolata. Előre léptünk taktikailag, fegyelmezettségben és rúgott gólok számában. Fejlődött a játékosok elszántsága, akarata és azon képessége, hogy képesek voltak bármelyik meccsen nyomást gyakorolni az ellenfelekre. Csapatként működtünk és komplexebbé váltunk ezalatt a félév alatt játékstílusunkkal, bátorságunkkal. Újjáépült a keret, az alapokat leraktuk ezalatt a félév alatt, és már most láthatóak a közös munkánk eredményei. Hiszek a játékosaimban, és hiszek abban, amit csinálunk!

Talán nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, edzői pályafutása talán legnehezebb hat hónapján van túl. Kis túlzással a sérülések és betegségek állították össze a kezdőcsapatot hétről hétre. Mennyire volt ezt nehéz megélni?

- A fejlemények megváltoztatták mindenki környezetét, a koronavírus-járvány megkerülhetetlenné tette a sorozatos változásokat és az edzői kreativitást állította középpontba. Fontos volt, hogy játékosaink egészsége miatt betartsunk minden protokollt és megfelelően alkalmazkodjunk. A sérülés az élsport velejárója, nem kímélt bennünket ez sem az idén. Négy meghatározó játékosunkat is hosszú időre elveszítettük. Ennek ellenére mindig pozitívan gondolkoztam és próbáltam a lehetőségekhez mérten a legjobban kezelni a helyzetet.

A speciális helyzetben többször is az U19-es csapat játékosaihoz nyúlt. Mennyire elégedett az ő teljesítményükkel, is milyen szerep várhat rájuk tavasszal?

- A kényszer szülte a bevetésüket, de azok a fiatalok, akik bemutatkoztak, a hozzáállásukkal és a mutatott teljesítményükkel vívták ki, hogy pályára léptek az első osztályban. Nem csalódtam bennük, tehetséges, sokra hivatott játékosok, a jövő emberei, de abban az életszakaszban, amiben vannak, türelmesnek kell lenni velük szemben. Időt kell nekik adni, hogy alkalmazkodjanak, saját bőrükön tapasztalják meg a nagyobb tempót, a keményebb elvárást, a stresszfaktort. A megfelelő munka hatására nekik kell kialakítaniuk és fejleszteniük az erősségeiket, kompetenciákat a felnőttkorba való átmenet során. Ők is tudják, nem a kor számít, hanem a teljesítmény!

Melyik volt az “ősz meccse”, illetve mi volt az “ősz pillanata”?

- Két hazai mérkőzést említenék. Az Astra és a DVTK volt az a két összecsapás, ahol hátrányból és látványos javulással fordítottunk. Végre volt miért izgulni, éreztem egy kis adrenalint!

Átigazolási időszak közeledtével a szurkolókban mindig felmerült a kérdés: kikkel erősít majd a csapat? Várható új játékosok szerződtetése, mely posztokon kell megerősíteni a keretet?

- Ez egy kevésbé kreatív időszak lehet, mert a női mezőnyben nem ideális a téli átigazolási időszak, sajnos kevés a játékos. A csapat versenyképes, biztosan nem szeretném felforgatni, de azért keressük a lehetőségeket. Egy belső védőt és belső középpályást mindenképp szeretnék igazolni. Valószínűleg az amerikai vonallal tudjuk ezt megoldani.

Meddig kaptak szabadságot a lányok, mikor kezdődik a munka, és milyen hetek várnak rájuk az első tétmérkőzésig?

- A csapat január 11-én kezdi a felkészülést saját, egyénre szabott munkával, majd 18-án már közös edzéssel folytatjuk, az első héten napi egy edzéssel. Harmadik hétig növelve az edzésszámot és a terjedelmet dolgozunk, majd az ötödik héttől már bajnoki ritmusban folyik a munka. Felkészülésünk alatt a 3., 4., 5. héten heti két edzőmérkőzést játszunk szerda-szombat ritmusban.

Mindkét sorozatban minden esélye megvan a csapatnak az aranyéremre. Mivel lenne elégedett a nyári záráskor?

- Remélem kevesebb nehézségünk lesz, és minden visszatér mihamarabb a normál kerékvágásba. Maximalista vagyok, vannak álmaim, szeretnék minden sorozatban szép sikereket elérni a lányokkal.

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-27 12:00 ÚJPEST LABDARÚGÓ SPORTCENTRUMA

ÚJPEST FC U14

VS

MTK BUDAPEST U14

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok